nl fr

Hoe weet je of je zwanger bent?

3 augustus 2015

Hoe weet je of je zwanger bent?

De "grote vaststelling" dat je zwanger bent gebeurt voor elke vrouw anders. Als je een zeer regelmatige cyclus hebt is de kans groot dat je snel zal vermoeden dat je zwanger bent wanneer je menstruatie enkele dagen uitblijft .

 

Maar heel wat vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Ook in het geval van een regelmatige cyclus kan het uitblijven van de menstruatie een andere oorzaak hebben.

Weten of je zwanger bent is dus niet altijd even eenvoudig. Er is natuurlijk de trefzekere zwangerschapstest maar in de beginfase van een zwangerschap kan die soms negatief zijn als er nog niet voldoende zwangerschapshormoon in je urine aanwezig is.

De signalen van je lichaam
Lichamelijke signalen die kunnen wijzen op een zwangerschap zijn:
  • misselijkheid en overgeven (je kan misselijk worden van bepaalde geuren als koffie of sigarettenrook);
  • vermoeidheid ;
  • gezwollen en gevoelige borsten met anders uitziende tepels (die soms tintelend kunnen aanvoelen);
  • verstopping;
  • een veranderende stemming (snel boos of huilerig);
  • een veranderde smaak;
  • geen eetlust of juist een grote eetlust;
  • meer plassen 
Maar ook dan ben je niet zeker. Er zijn steeds wel een aantal ziektebeelden waarvan de symptomen perfect overeenstemmen met wat je ervaart als je zwanger bent. De lichamelijke verschijnselen kunnen trouwens heel verschillend zijn en sommige vrouwen hebben er zo goed as geen last van.

Bovendien verdwijnen de ongemakken meestal na enkele weken, eens de hormonale veranderingen die je moeten voorbereiden op de zwangerschap, min of meer 'gestabiliseerd' zijn.

De zwangerschapstest
ZwangerschapsnieuwsbriefGelukkig bestaat er een sluitende methode om te weten of je in blijde verwachting bent of niet. Als je zwanger bent zijn er in je urine immers sporen van een speciaal hormoon, het zwangerschapshormoon .

Bij de apotheek kan je producten verkrijgen die je toelaten om op een zeer eenvoudige en snelle manier na te gaan of dat hormoon in je urine zit. De testen zijn bovendien onfeilbaar . Als de test 'positief' is, dan ben je zwanger, is hij negatief', dan ben je niet zwanger (tenzij er nog niet genoeg zwangerschapshormoon in je urine was, helemaal in het begin van je zwangerschap).

De test gebeurt door te plassen op een soort staafje (je kan uiteraard ook in een potje plassen en het staafje erin houden). Na enkele minuten wijst de test het resultaat reeds aan. Dit gebeurt meestal aan de hand van een kleurencode (een bolletje dat verkleurt).

De test is trefzeker omdat hij reageert op het zwangerschapshormoon HCG (Humaan Choriongonadotrofine). Dat hormoon komt ongeveer 6 dagen na de bevruchting vrij. Daardoor komt het dat je al op de dag van de gemiste menstruatie kan testen of je al dan niet zwanger bent.

Je bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

Ga naar de overzichtspagina »

Eerdere reacties

Reageer ook »
Isabelle 

29 november 2015

Ik neem mijn pil 2maanden door en dan hou ik een stopweek... Bijna altijd heb ik op het einde van de week mijn menstruatie de Donderdag, maar nu heb ik mijn menstruatie vorige maand niet gekregen en heb mijn pil terug genomen nu heb ik ze ondertussen nog altijd niet en morgen heb ik terug een stopweek... Ik weet niet of ik een test al moet doen of niet... Ik heb geen zwangerschaps symptomen...

Ayoub Aouragh 

17 oktober 2014

Zorgt een zwangerschapstest er ook daadwerkelijk voor dat je kan zien dat je zwanger bent of kan het ook niet werken? Heb je daar wat informatie over? Ik las hier namelijk dat dit anders is.

Eline_De_Jongh 

24 maart 2012

Beste (bijna) ouders Ik ben Eline De Jongh, tweedejaars student vroedkunde in de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen. Ik heb als opdracht gekregen om iemand gedurende de gehele zwangerschap en een stukje daarna op te volgen en daar een werk rond te maken. U mag echter wel maximaal al 12 weken zwanger zijn. Nu mijn vraag: Ziet iemand van jullie het zitten om mij te betrekken in dit geweldige gebeuren van de zwangerschap en de bevalling? U mag mij contacteren door mij te mailen (elinematilda@hotmail.com), te bellen (033214276 of 0478837330) of door hier gewoon op te reageren. Alvast bedankt!

Wat vind jij?


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Zappybaby.be, schrijf je dan in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Meest gelezen:

Kies hier je horoscoop

Horoscoop: Sterrenbeeld
Get Adobe Flash player
De websites van sanoma maken gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?   Info   Deze melding verbergen
Advertisement